20. jul, 2018

Eldens makt

Jag, som många andra, tycker att det som sker nu i våra skogar är hemskt. Just eld, är ett stark kraft. Jag är rädd för vad elden kan göra. Man är ganska maktlös om elden släpper sig fri. Jag hade en nära anhörig som föll för eldens klor. Var en liten flicka, men jag minns sorgen hos mig och andra. Under min uppväxt så hade jag många frågor om just den olyckan. Men har tyvärr inte fått så många svar. Antagligen för att det gör för ont att prata om det. Jag minns dess ansikte, innan olyckan. Minns hans leende emot mig. Drömmer en del om honom. Jag var inte gammal, men minnet sviker mig inte.

När jag ser på filmer eller nyheter om eld, så kommer ryser jag. Usch!
Jag har varit på brandutbildningar här i Grums. Obligatorisk bär man ska arbeta inom kommun. Vi tränar på att släcka eld och ”räddar” en docka i ett rökfyllt hus. Varje gång så grips jag av panik! Det är fejk rök, men jag får så svårt för att andas. Det gör ont i lungorna. Då kommer åter tanken på de som förolyckats i brand. Vilken fruktansvärd känsla 😢
 
Tänker nu på alla människor som är därute i skogarna, och försöker släcka elden! Vilket arbete de gör. De gör ett utmärkt jobb. 
Det som gör mig förbannad, rent ut sagt. Är de som förorsakar bränder genom grillning. Till och med cigarettfimpar är orsaken. Släck cigaretten ordentligt, kasta inte iväg den så bara. Liksom varför fattar man inte vad ordet eldningsförbud betyder?!?! Sen gör åskan sitt, men det är moder natur som vi inte kan råd över. Sen så har vi alla skogsmaskiner, som kan göra gnistor när de kör över stenar. Nu så önskar jag verkligen inte att min ena kille L ska bli skogsmaskinförare, pga farorna. Då är brand den ena faran jg tänker på. Men han lär inte lyssna, och självklart så ska barnen få bli det de vill. Men man kan ju alltid önska något annat. 
 
Jag hoppas innerligt att det kommer regn snart... Mycket regn, så det släcker alla bränder. Läskigt! 😨
Usch å fy!
 
Nu ska jag försöka sova lite... 
 
Ta hand om er!