31. aug, 2018

Hej :)

Nu äntligen tar jag mig tid till att blogga lite..

Det har hänt en hel del, som vanligt. Jag själv har inte mått så bra, med blodtryck och sånt. Har varit iväg på extra kollar, och det pratas om de ska ta ett långtidsblodtryck på mig. Ha en apparat minst 24 timmar på mig. Har varit ganska orolig över detta 😥 Men än så har det inte blivit något sådant. För läkaren har tagit en massa prover på mig, eftersom jag är så orkeslös med mera. Energin har inte räckt till alls, och allt hår som jag har tappat, har gjort mig tunnhårig ( för mig). Hjärtklappningarna och värken i kroppen har trappats upp en del. Läkaren ville reda ut orsaken till mitt mående. En del vet vi redan. Men det fysiska. Igår kom äntligen svaret. Läkaren hade tagit 2 st extra blodprover, som man normalt inte kollar först. Där hittades felet 🙂 Alla andra prov var normala, som järn, B12, natrium och många fler. Men ett folatprov (folsyra) togs. Som sagt var, ett mer djupgående prov togs, då det "vanliga" provet var normalt. Jag ligger ganska långt under referensvärdet med folat (folsyra) i kroppen. Det kan leda till en viss sorts blodbrist.

trots att jag mår kasst nu, så är det en lättnad. Förhoppningsvis nu, så ska jag bli bra med medicinen. Började med den igår. När jag läser om symtomen, så har jag nästintill alla. En del av min värk kan också orsakas av detta. Eftersom min kropp är slut på energi, så får musklerna arbeta desto mer. När bristen på folat kom, vet vi inte. Men min läkare kollade i min journal, och han sa att det var konstigt att en annan läkare inte följde upp provsvaret. Är inte helt säker, men misstänker att det var just folat. För när jag kollade min journal, så var det strax under referensvärdet då. Så nu med detta facit i handen, så är det inte konstigt att jag inte har blivit något bättre. Fast nu hoppas jag på att det ska återställa sig i kroppen. Både näringsvärdet och blodtrycket. Jag kommer att få komma och kolla blodtrycket, men jag misstänker själv, att det förhöjda värdet handlar om utmattning på mig. Inte konstigt med dåligt folatvärde. Graviditeten och amningen bidrog också nu till sämre värde.

Tur att jag är ett "stön", för annars hade jag antagligen inte fått något för mig. Jag har ju hållt igång precis hela tiden, trots tröttheten och utmattningen. Men nu ser jag framåt istället 😀

Här kan ni läsa om folatbrist.

Folatbrist i sig ger inga besvär. Symtomen beror på anemin. Dessa är trötthet, yrsel, nedsatt fysisk prestationsförmåga, hjärtklappning, andfåddhet, bröstsmärtor vid ansträngning. Andra tecken är sammankopplade med orsaken till folatbristen, såsom sjukdomar som ger nedsatt upptagning av näring i tarmen (malabsorptionssjukdom), felnäring eller undernäring. Kronisk diarré är det tydligaste symtomet på ett sådant tillstånd. Viktnedgång kan tyda på fel- eller undernäring.

 Nu ska jag fylla på med lite mer enegi. Äta mat och sen iväg för att besikta bilen 🤪

Håll tummarna!